چگونه میتوان سرفه های نوزاد را تسکین داد ؟
برای درمان سرفه های نوزاد پیش از هر چیز باید عامل اصلی ایجاد کننده آن را که در اغلب موارد رینیت و سرماخوردگی میباشند تشخیص داده و سپس با استفاده از راهکارهای زیر به تسکین سرفه های نوزاد پرداخت :
•در اولین قدم برای رفع گرفتگی بینی که باعث ناتوانی شیرخوار در تنفس میشود با استفاده از قطره های نمکی بینی نوزاد را شست و شو داده و ترشحات آن را تخلیه کنید . بهترین زمان برای این کار پیش از غذا دادن به نوزاد و قبل از زمان خواب اوست .
•نوزاد خود را از استنشاق دود سیگار دور نگه دارید . برای این منظور از استعمال سیگار در حضور کودک چه در داخل اتاق ها ، فضای محصور ماشین و یا حتی لب پنجره ها خودداری کنید .
زیرا دود حاصل از سیگار میتواند به مدت شش ماه بر روی دیوار ، مبلمان و دیگر قسمت های منزل باقی بماند .
•آب رسانی کافی به نوزاد را فراموش نکنید ، زیرا تب به علت ایجاد تعریق میتواند باعث خطر کم آبی بدن شود . مصرف آب هم همانند عسل راهکار خوبی برای کاهش التهاب گلو است ولی استفاده از عسل به دلیل خطر ابتلا بوتولیسم اطفال در نوزادان زیر یک سال ممنوع است !
•همچنین با ایجاد یک شیب ملایم 30 درجه در تشک و قرار دادن سر نوزاد در سطحی بالاتر از بدن میتوانید به تسکین سرفه های نوزاد کمک کنید .
•از گرم کردن زیاد اتاق نوزاد پرهیز کنید ، مناسب ترین دما برای اتاق نوزاد 18 درجه سانتی گراد است .
دکتر آنیا کارسن در این باره میگوید چنانچه سرفه همراه با تب بوده ولی نوزاد بیمار و بد حال بنظر نرسد نیازی به پایین آوردن تب او نیست .
زیرا این حالت نشان دهنده ی مبارزه ی بدن با عفونت هاست . ولی در صورتی که شدت تب بالا و تحمل آن برای نوزاد دشوار است میتوانید به منظور کاهش نشانه های تب از یک داروی تب بر نظیر پارستامول استفاده کنید .
این کار همچنین در تسکین درد و التهابات ناشی از سرفه نیز موثر است . علاوه بر آن از مصرف داروهای ضد التهابی بدون مشورت با پزشک خودداری کنید . زیرا التهاب نوعی پاسخ دفاعی در برابر عوامل خارجی و راهی برای محافظت از بدن در برابر عفونت هاست و استفاده ازین داروها سبب ایجاد اختلال در این فرایند خواهد شد . چنانچه التهاب ناشی از سرفه بسیار دردناک بوده و نوزاد قادر به تغذیه از شیر مادر یا استفاده از شیشه شیر نیست میتوانید با استفاده از داروی پارستامول به تسکین و کاهش التهاب گلوی نوزاد کمک کنید .
نکته
* عفونت های مجاری تنفسی نظیر سرماخوردگی ، رینیت ، برونشیت و سینه پهلو دارای منشاء ویروسی بوده و استفاده از آنتی بیوتیک ها در درمان آنها اثربهش نخواهد بود *
6 نشانه مهم در سرفه های نوزاد که در صورت مشاهده باید به پزشک مراجعه کرد :
•وجود سرفه های شدید و ناگهانی در نوزاد که میتواند ناشی از بلعیدن یک جسم خارجی باشد .
•تداوم مشکلات تنفسی علارغم شست و شوی موثر بینی که نیازمند مشاوره با پزشک است .
•همراه بودن سرفه های نوزاد با تب ، ضعف و درد که میتواند نشانه ی ابتلای او به عفونت گوش میانی و یا سینه پهلو باشد . همچنین استمرار و ادامه یافتن تب در مدتی که بیش از دو یا سه روز و همراه بودن آن با علائم عفونت حاد تنفسی ( نفس های بریده بریده و اختلال در حرکت قفسه ی سینه در هنگام تنفس و یا از بین رفتن اشتهای کودک و کاهش آن به نصف غذای روزمره و همیشگی ) که در این صورت مراجعه به پزشک ضروری است .
•افزایش میزان و شدت سرفه ها و احتمال ابتلای نوزاد به عفونت ریه و یا سینه پهلو که در این صورت برای تشخیص قطعی رادیوگرافی از قفسه سینه انجام خواهد شد . سایر نشانه های بیماری ممکن است دو روز پس از سرفه آغاز شود .
•همراه بودن سرفه با خس خس سینه در عمل دم که میتواند نشانه از ابتلای نوزاد به لارنژیت ( التهاب بافت مخاطی گلو ) یا همراه بودن سرفه در عمل بازدم که میتواند نشانه ی ابتلای نوزاد به سینه پهلو باشد .
•دوره ی یک عفونت ویروسی معمولا سه الی چهار روز است ولی با این حال ممکن است سرفه ها به مدت ده الی پانزده روز پس از بهبودی ادامه یابد . این مسئله نباید منجر به بروز نگرانی در والدین شود . ولی در صورت ادامه یافتن سرفه در مدت بیش از سه هفته مراجعه به پزشک و مشورت با او ضرورت خواهد یافت . این مراجعه در بسیاری موارد تجویز یا درمان دارویی در پی نخواهد داشت ولی باعث میشود که پزشک در جریان بررسی علت سرفه های نوزاد با رد کردن احتمال بیماری هایی نظیر سیاه سرفه ، ریفلاکس گوارشی ، آسم ، مشکلات قلبی و .. از سلامت نوزاد اطمینان یابد .